۱- براساس ماده۷ قانون شکار و صید، هرگونه خرید، فروش، تکثیر، پرورش و صدور و ورود حیوانات وحشی و اجزای آنها که غیربومی ایران هستند و از خارج به کشور وارد شده یا از قبل در کشور تکثیر و پرورش یافتهاند، با کسب پروانه یا اجازه از سازمان حفاظتمحیط زیست است.
۲- بنا به ماده۷ قانون شکار و صید، ورود یا صدور آن دسته از جانورانوحشی و اجزای آنها که در فهرست کنوانسیون تجارت بینالمللی گونههای گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض (CITES) ثبت شدهاند، با رعایت مقررات کنوانسیون مذکور قابل انجام است. سازمان حفاظت محیطزیست میتواند گونههایی که برخلاف مقررات کنوانسیون یاد شده به کشور وارد میشوند را ضبط و در صورت لزوم با هزینه وارد کننده به کشور مبدا عودت دهد (براساس مقررات کنوانسیون CiTES مدیر اجرایی کنوانسیون میتواند گونههای توقیف شده را به مراکز مجاز نگهداری گونهها نیز تحویل دهد).
۳- براساس ماده۸ قانون حفاظت و بهسازی محیطزیست، مبادرت به هرگونه شکار، صید، تکثیر و پرورش، نگهداری و خرید و فروش جانوران وحشی و اجزای آنها مستلزم اخذ پروانه یا اجازه از سازمان حفاظت محیطزیست است.
۴- براساس ماده۱۰ قانون شکار و صید هرکس مرتکب اعمال زیر شود به جزای نقدی یا حبس از یک ماه تا ۶ ماه محکوم میشود:
* شکار و صید جانوران وحشی عادی بدون پروانه
* حمل، عرضه، فروش و صدور جانوران وحشی زنده یا کشته و اجزای آنها، بدون کسب پروانه یا مجوز از سازمان حفاظت محیطزیست
* شکار و صید بیش از میزان مندرج در پروانههای صادره از سوی سازمان حفاظت محیطزیست یا خلاف مقررات و خارج از محلهای مجاز مندرج در پروانه.
۵- براساس ماده۱۱ قانون شکار و صید هرکس مرتکب اعمال زیر شود، به جزای نقدی یا حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه محکوم میشود:
* شکار و صید حیوانات وحشی با وسایل غیرمجاز یا شکار با اسلحه دیگران
* مبادرت به شکار و صید حیوانات در مناطق ممنوع یا خلاف محدودیتها و ممنوعیتهای تعیین شده از سوی سازمان حفاظت محیطزیست.
* اقدام به صادرات و واردات حیوانات وحشی به صورت غیرمجاز.
۶- براساس ماده۱۲ قانون شکار و صید، هرکس مرتکب اعمال زیر شود به جزای نقدی تا ۱۸میلیون ریال یا حبس از ۳ ماه تا ۳سال محکوم میشود:
* شکار و صید جانوران وحشی حمایتشده بدون داشتن پروانه ویژه
* شکار و صید در مناطق حفاظتشده و پناهگاههای حیاتوحش بدون داشتن پروانه ویژه
* صید غیرمجاز در رودخانههای حفاظتشده
* آلوده کردن آب رودخانهها، دریاچهها و تالابهای حفاظتشده، چشمهها و آبشخورها با موادی که باعث آلودگی آب و از بین رفتن آبزیان شود.
۷- براساس ماده۱۳ قانون شکار و صید، هرکس مرتکب اعمال زیر شود به جزای نقدی تا ۲۰میلیون ریال یا حبس از ۹۱ روز تا ۳سال محکوم میشود:
* شکار جانوران وحشی کمیاب و در معرض خطر انقراض مثل جبیر، گورخر، گوزن زرد ایرانی، یوزپلنگ، تمساح، هوبره، میش مرغ و…
* شکار در پارکهای ملی
* شکار، صید یا کشتار جانوران وحشی با استفاده از سموم و مواد منفجره و امثال آن
* شکار حیوانات به روش تعقیب آنها با استفاده از وسیله نقلیه موتوری و نیز کشتار آنها به روش جرگه و محاصره دستهجمعی.
۸- براساس تبصره ۲ ماده۱۳ قانون شکار و صید، هرکس مبادرت به زندهگیری، شکار، خرید، فروش، حمل، نگهداری و صادرات پرندگان شکاری مثل شاهین، بحری، بالابان و دلیجه کند، علاوه بر محکومیت به حبس ۳سال، به پرداخت جزای نقدی تا ۲۰میلیون ریال محکوم میشود.
۹- براساس ماده۱۵ قانون شکار و صید، شروع به شکار جانوران وحشی برخلاف مقررات قانونی، قابل تعقیب و مجازات است.
۱۰- براساس ماده۳۱ آییننامه اجرایی قانون شکار و صید، خرید، فروش، عرضه و نگهداری و حمل و صدور تمامی جانوران وحشی زنده و کشته و اجزای آنها بدون اخذ پروانه از سازمان حفاظت محیطزیست ممنوع است.
۱۱- براساس ماده۳۲ آییننامه اجرایی قانون شکار و صید، ترخیص حیوانات و پرندگان وحشی زنده از گمرک موکول به موافقت سازمان حفاظت محیطزیست و ارائه گواهی سلامت حیوان از مقامات صلاحیتدار دامپزشکی مبدا صدور آنهاست.
۱۲- تکثیر و پرورش جانوران وحشی و آبزیان با رعایت سایر قوانین مربوطه، مستلزم اخذ پروانه از سازمان حفاظت محیطزیست است.
۱۳- براساس ماده۳۶ آییننامه اجرایی قانون شکار و صید، رهاکردن حیوانات و پرندگان وحشی تکثیر شده بدون اجازه سازمان حفاظت محیطزیست ممنوع است.